dijous, 17 d’abril del 2008

Els 100 anys del naixement de Charles Chaplin

Ahir és complien 99 anys del naixement d'aquest britànic que és la imatge més clara del cine mut amb el seu personatje Charlot. De Chaplin,vull recordar especialment la seva gran capacitat de creació i sobretot de creació crítica i compromesa tal com demostra amb Modern Times (Temps Moderns) i amb The Great Dictator (El Gran Dictador) entre d'altres. Que són dues crítiques socials; una al sistema d'explotació capitalista i l'altra a la tirania hitleriana.

Aquest posicionament clarament d'esquerres i crític, el va dur a ser perseguit pel Comitè d'Activitats Antiamericanes durant la caça de bruixes anticomunista als EEUU i que va fer que cap al 52 se li retires el visat fos expulsat del EEUU.

Ara que s'inicia el centenari del seu naixement des de l'esquerra hauríem d'intentar recuperar aquest i molts d'altres intel·lectuals compromesos que van defensar unes idees i valors que fa temps que estan en retrocés, tot i ser absolutament vàlides però sobretot imprescindibles per aquest altre món millor, basat en la Pau, no només com l'absència de guerres, i basat també en la Solidaritat entre pobles i de classe.